Lojistik, ürünlerin üreticiden tüketiciye ulaşım sürecine kadar gerçekleştirilen aşamaların tamamını kapsayan bütüncül bir kavramdır. Bu süreçte gerçekleştirilen nakliyat, depolama, ambalajlama, gümrükleme,dağıtım gibi kavramların tamamı lojistik sürecine dahildir.
Sevkiyat ise lojistiğin kapsadığı aşamalardan biridir. Bir ürünün depolama faaliyetinden alınıp önceden belirlenmiş olan bir varış adresine ulaştırılması sürecine sevkiyat adını vermek mümkündür.
Sevkiyat Nasıl Yapılır?
Sevkiyat, bir planlama dahilinde yapılır. Balance Export tarafından gerçekleştirilen bu planlamadaki temel amaç, sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlamaktır. Bu plan aşamalarını aşağıda verildiği şekilde örneklendirmek mümkündür.
- Sevkiyatın gerçekleştirileceği aracın seçilmesi,
- Sevkiyat hacmine bağlı olarak araç sayısının belirlenmesi,
- Sevkiyat sürecini gerçekleştirecek olan personelin ve sayısının belirlenmesi
- Malların depodan alınma ve sonrasında mal kabule teslim edilme süreçlerinin planlanması,
- Satış sonrası hizmetlerin belirlenmesi.
Bütün bu plan aşamalarının amacı, herhangi bir sorun meydana gelmesi halinde sorunun çözümünü kısa süre içerisinde uygulamak ve sürecin aksamasının önüne geçmektir.
Lojistik Neden Önemlidir?
Ticaret kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte gelişen başka kavramlar ve gereklilikler de vardır. Örneğin ticaretin olmazsa olmazı, talep edilen ürünlerin tedarik süreci boyunca korunması; zamanında ve sağlam bir şekilde alıcısına teslim edilmesidir. Lojistik sürecinin her aşamasının Balance Export için büyük bir önem arz ediyor olmasının temel nedeni de budur.
Özellikle teknolojinin gelişmesiyle birlikte lojistik kavramı çok daha önemli bir hal almıştır. Bunun temel nedeni, online alışveriş kavramının gelişmesi ve insanların internet üzerinden gerçekleştirdikleri ara ya da nihai mal alışverişlerinin hacminin artmasıdır. Günümüzde Türkiye’de yaşayan bireylerin dünyanın herhangi bir ülkesinden rahatlıkla ürün ithal etmesi buna verilebilecek en temel örnektir.
Lojistik kavramını önemli kılan bir diğer unsur, bu kavramın diğer bütün unsurlarla bağlantılı olmasıdır. Bir işletmenin başarısını, verimliliğini, maliyetlerini ve üretimini doğrudan etkileyen kavram lojistik kavramıdır. Lojistik ve sevkiyat sürecinin kötü geçmesi, bireylerin ya da firmaların en benzersiz ürünlerinin zarar görmesine sebep olacak, bu ise maliyetleri artırdığı gibi verimliliğin ve memnuniyetin düşmesine neden olacaktır. Özetle başarılı bir lojistik ve sevkiyat sürecini, daha iyi hale ulaştırılmış müşteri deneyimi ile doğrudan ilişkilendirmek mümkündür.
Lojistikçi Ne İş Yapar?
İşletmelerin bütün tedarik zincirine verilen bir isim olan lojistik süreci aşağıda verilen hizmetleri kapsar:
- Tedarikçi ve müşteri arasındaki ilişkileri geliştirir.
- Hammaddelerin ve nihai malların tahsisini yönetir.
- Müşterilerin talep ettikleri ürüne sorunsuz bir şekilde ulaşmasını sağlar.
- Tedarik sürecine yönelik bütün bilgi akışının sorunsuz yönetilmesini mümkün kılar.