Blog

Gümrük İşlemleri

Gümrük İşlemleri

Gümrük, bir ülkeden bir başka ülkeye satılan ya da bir başka ülkeden satın alınan ürün ve hizmetleri doğrudan etkileyen bir kavramdır. Bir başka deyişle ithal ve ihraç edilen malların doğrudan ilişkili olduğu kavram, gümrük kavramıdır.

Bu mal ve hizmetlerin ülkeye girmesi ya da ülkeden çıkarılması işlemlerinin yapıldığı bölgeye gümrük adı verilmektedir. Bununla birlikte yürürlükteki Gümrük Kanunu bağlamında alınan vergi, resim ve harçların da bu kavramı kapsadığını söylemek mümkündür. 

Gümrükleme Nedir?

Öncelikle şunu söylemek gereklidir ki, her ülkenin kendisi için belirlenmiş olan gümrük bölgeleri mevcuttur. Bu bölgelerde mal ve eşyaların ülkeye giriş ya da ülkeden çıkış sirkülasyonları denetim altına alınmaktadır. Bu denetim kapsamında gerçekleştirilen işlemler ise gümrükleme işlemleridir. Bu işlemlerle birlikte ülkelerin birbirlerine karşı var olan sorumluluklarını yerine getirdiklerini söylemek mümkündür. 

Gümrük İşlemleri Neden Gereklidir? 

Gümrük işlemleri, ülkeler arasında gerçekleştirilen ticarete ve dolayısıyla da ülke ilişkilerine konu edinen ürünlerin denetim ve gözetimini kapsamaktadır. Bu denetim ve gözetim faaliyetlerinin gerçekleştirilmemesi, paydaşların kar almasını önleyecektir. Ayrıca bu kontrollerin yapılmaması, ülkelerin güvenlik oranlarını azaltacak bu ise vatandaşların güven ve huzur içerisinde yaşamalarını önleyecektir. Bir nevi ülkeyi birçok saldırıya açık hale getirecektir. 

Gümrük İşlemi Aşamaları Nelerdir? 

Balance Export tarafından sunulan gümrük işlemi aşamaları aşağıda verildiği gibidir:

  • Öncelikle malların üretilmesi, ambalajlanması ve gönderime hazır hale getirilmesi gereklidir. 
  • Ardından gönderime hazır hale getirilen ürünlerin lojistik süreçlerinin planlanması ve sevkiyat aşamalarının başlamış olması gereklidir. 
  • Yüklenen malların limanlara ya da gümrük kapılarına gönderilmesi bir diğer aşamadır. 
  • Yalnızca ülke içerisinde bulunan prosedürlerin sağlıklı bir şekilde tamamlanması yeterli değildir. Ayrıca ihracat yapılacak olan ülkenin gümrük mevzuatına yönelik bilgi ve belgelerin de eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olması gereklidir. 
  • Sevkiyatın devam edebilmesi için gümrük beyannamesi doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. 
  • İhracat yapılan ülkede görev yapan gümrük idareleri nezdinde ihracata konu olan malların kontrol ve denetimlerinin yapılması da sürecin önemli bir parçasıdır. 
  • Gümrük idarelerinden gerekli onayın alınmasının ardından son aşamaya geçilmektedir. Bu aşamada ise mallar ihracata konu olan ülkenin gümrük bölgesinden ayrılmakta, yine gümrük beyannamesi ile birlikte alıcısına ulaştırılmaktadır. Böylelikle gümrük işlemlerinin nihayete kavuştuğunu söylemek mümkündür. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir