İhracat, bir mal ya da hizmetin başka bir ülkeye satışının gerçekleştirilmesi sürecine verilen isimdir. Banace Export ise bu süreci profesyonel olarak gerçekleştiren firmalardan biridir.
Balance Export bağlamında ihracat için ilk adım planı yapan bireylerin aşağıda verilen deneyim dolu bilgilerden faydalanmaları mümkündür.
Kimler İhracat Yapabilir?
Öncelikle bu konuda var olan bir yanlışı ifade etmekte fayda vardır. İhracat yapmak için kesinlikle şirket sahibi olmaya gerek yoktur. Ancak bu, verginin ödenmeyeceği anlamına gelmemektedir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bireylerin TC kimlik numaraları ile birlikte vergi dairesine giderek vergi numarası alması, ardından ise bir muhasebeci ve gümrük müşaviri ile anlaşarak yetki vermesi sürece başlamak için yeterlidir. Son olarak bir de hizmet sunulan bölgede görev yapan ihracatçı birliğine üye olmak gerektiği unutulmamalıdır.
Yukarıda verilen bilgiler, küçük çapta ve sürekliliği olmayan ihracat faaliyeti için verilmiştir. Balance Export gibi büyük çapta ve sürekliliği olan ihracat faaliyeti için şirket sahibi olmak çok daha avantajlıdır. Çünkü devletlerin ihracat yapan firmalara yönelik sunduğu çeşitli destekler ve vergi iadesi imkanları mevcuttur. Bununla birlikte şirket sahibi olarak sunulan ihracat faaliyeti, müşterilerin güven duygularının pekişmesini de beraberinde getirecektir.
İhracat İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
İhracat, yalnızca yaşanılan ülkeyi değil aynı zamanda satış yapılan ülkeyi de ilgilendiren bir kavramdır. Bu sebeple hazırlanacak olan belgelerde yalnızca ikamet edilen ülke değil, iş birliği yapılan ülke de göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak öncelikli olan, elbette ki e-fatura, İngilizce fatura gibi belgelerdir. Bu belgelerin sınıflandırılmış formuna aşağıda verildiği şekilde ulaşmak mümkündür;
- Faturalar
Ticari, proforma, orijinal ve navlun olmak üzere 4 temel fatura türünü incelemek mümkündür. Ticari fatura, satılan mala yönelik isim, cins, miktar, birim ve satış fiyatı gibi bilgilerin yer aldığı fatura türüdür. Proforma fatura ise bilgi verme amacıyla hazırlanan bir teklifnamedir. Orijinal fatura, satış belgesi; navlun faturası ise navlun tutarın malın bedeline ayrı ya da dahil gösterilmesini sağlayan fatura türüdür.
- Dolaşım Belgeleri
Esasen ihracat sürecinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini mümkün kılan belgelerdir. Bu bölgeleri aşağıda verilen örneklerle detaylandırma mümkündür.
- A.TR Dolaşım Belgesi
Sanayi ve işlenmiş tarım ürünlerine yönelik ihracat sürecinde kullanılmaktadır.
- EUR-MED Dolaşım Belgesi
Pan Avrupa ve Pan Avrupa Akdeniz menşe kümülasyonu çerçevesinde kullanılmaktadır.
- A. T. A Karnesi
Teminat yerine geçen bir belgedir. Eşyaların gümrük vergisinden muaf bir şekilde ve geçici olarak kabul edilmesini sağlamaktadır.
- TIR Karnesi
TIR sisteminde taşıma faaliyeti yürüten firmalara TOBB tarafından doğrudan ya da dolaylı olarak verilen bir belgedir. Süreç sonucunda odalara geri verilmesi gerekmektedir.
- Koli Müfredat Listesi
Koliye yönelik olan ve faturaya sığmayacağı düşünülen kapsamlı bilgilerin yer aldığı belgedir. Malların miktarlarına, fiyatlarına ve içerik adedine yönelik bilgilerin yer aldığı bilinmektedir.